Select your language

Wortelkanaalbehandeling oorzaak chronische ziekten

Wortelkanaalbehandeling oorzaak chronische ziekten
Een wortelkanaalbehandeling is een veelvoorkomende tandheelkundige behandeling. Terwijl veel tandartsen beweren dat dit een volkomen veilige behandeling is, zitten er ernstige gezondheidsrisico’s aan verbonden met op de lange termijn zelfs grote kans op hart- en vaatziekten en kanker.

Alleen al in de Verenigde Staten worden er dagelijks 41.000 wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd. Ook in Nederland is het een populaire tandheelkundige behandeling, maar helaas is de overgrote meerderheid van de tandartsen zich niet bewust van de ernstige gezondheidsrisico’s waar ze hun patiënten aan blootstellen. Tanden waarbij een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd zijn eigenlijk dode tanden, die stille broedplaatsen kunnen worden voor zeer giftige bacteriën die in de bloedsomloop terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien.


Wortelkanaalbehandeling hoofdoorzaak van hart-, nier-, bot- en hersenziekten

Zolang je immuunsysteem sterk blijft, worden alle bacteriën uit de geïnfecteerde tand vernietigd. Maar zodra je immuunsysteem is verzwakt door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte kan je immuunsysteem de infectie soms niet meer onder controle houden. Hierdoor kunnen er na verloop van tijd chronische degeneratieve ziekten ontstaan waaronder hart- en nierziekte, artritis, gewrichts- en reumatische aandoeningen, neurologische aandoeningen (waaronder ALS en MS) en auto-immuunziekten (lupus en andere). Er kan ook een verband bestaan met kanker. Dr. Robert Jones beweert naar aanleiding van een onderzoek van vijf jaar dat van de 300 borstkankergevallen maar liefst 93% van de vrouwen eerder een wortelkanaalbehandeling had ondergaan.

Onmogelijk om wortelkanaal te steriliseren

Wetenschappers hebben mensen de afgelopen 100 jaar al meerdere keren gewaarschuwd voor de gevaren die de behandeling met zich mee brengt. Dr. Westen A. Price was tandarts en onderzoeker die de hele wereld afreisde om tanden, botten en eetgewoontes van inheemse volken te bestuderen. Al in 1922 schreef Dr. Price twee baanbrekende boeken over het verband tussen tandheelkundige behandelingen en chronische ziekten. Price ontdekte dat het technisch onmogelijk is om een wortelkanaal te steriliseren.

Helaas werd zijn werk opzettelijk begraven totdat endodontoloog dr. Georg Menig in de jaren negentig het werk van Price herkende en zich hier verder in verdiepte. Ook Menig schreef een boek over het probleem. Echter wordt hun werk nog steeds opzij geschoven door zowel medische- als door tandheelkundige professionals. Waarom? Simpelweg omdat wortelkanaalbehandelingen de tandheelkunde het meeste geld opbrengen.

Liever tand trekken dan wortelkanaalbehandeling

Kort gezegd is het gewoon geen goed idee om een dood lichaamsdeel in je mond - of überhaupt in het lichaam - te laten zitten. Hoewel de meeste vergiftigde tanden goed voelen en er goed uitzien, is het behoud van een dode tand de gezondheidsrisico’s niet waard. De bacteriën in de dode tand kunnen zich gemakkelijk verspreiden als het immuunsysteem verzwakt en kunnen zo weefsels, organen of klieren infecteren. Een betere oplossing is om de tand te laten trekken en te kiezen voor alternatieven zoals een brug of implantaat.

Heb je al een wortelkanaalbehandeling ondergaan, overweeg dan om de tand alsnog te laten verwijderen. Daarnaast wordt geadviseerd om bij het trekken van de tand ook het ligament, de vezels die de tand vasthouden in de kaak, te verwijderen. Raadpleeg bij voorkeur een biologische tandarts, die rekening houdt met de invloed op het hele lichaam in plaats van alleen in en naar de mond te kijken.
 

Bron

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string jKIPjC to the field below:

Meer artikelen