Select your language

Vitamine D voorkomt osteoporose

Vitamine D voorkomt osteoporose

Van plan om beter te eten voor gezondere botten? Calcium is waarschijnlijk de voedingsstof waar u het eerst aan denkt. Maar vitamine D is net zo belangrijk om de botten sterk te houden en de botziekte osteoporose te voorkomen.

Vitamine D helpt uw ​​darmen calcium op te nemen uit het voedsel dat u eet. Het genoeg binnenkrijgen van beide voedingsstoffen is een belangrijk onderdeel van het verzekeren dat je botten dicht en sterk zijn.

In tegenstelling tot calcium, die u alleen door voedsel krijgt, maakt uw lichaam vitamine D als zonlicht uw huid raakt. Actieve mensen die in zonnige regio's wonen, kunnen tenminste een beetje binnen krijgen als zij elk dag buiten wat tijd doorbrengen. Maar in de gebieden waar de temperatuur lager ligt, maakt de huid minder vitamine D aan in de wintermaanden, vooral voor oudere volwassenen.

De hoeveelheid die je huid aanmaakt, hangt af van waar je woont, hoe licht of donker je huid is en de tijd dat je buiten bent. Het kan ongeveer 15 minuten zijn voor een iemand met een lichte huidskleur en een uur of twee voor iemand met een donkere huid. Maar je moet voorzichtig zijn - teveel tijd in de zon verhoogt de kans op huidkanker. Hoewel zonlicht een belangrijk onderdeel vormt van de vitamine D-productie van uw lichaam, is het het beste om uw huid te beschermen met kleding en zonnebrand als u langer dan een paar minuten buiten gaat.

Hoe kan je nog meer vitamine D krijgen? Een paar voedingsmiddelen bevatten vitamine D, zoals:

- Vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel
- Rundlever, kaas en eidooiers
- Voedsel met toegevoegde vitamine D, zoals melk, sinaasappelsap en granen

Maar het is moeilijk om de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen uit voedsel alleen. Experts adviseren 600 internationale eenheden (IE) vitamine D per dag voor volwassenen tot 70 jaar en 800 IE voor mensen 71 en ouder. Als u niet genoeg krijgt uit zonlicht en voedsel, heeft u mogelijk supplementen nodig om de rest aan te vullen.

U kunt vitamine D krijgen in multivitamines en ook in combinatie met een calcium supplement, alsook op zichzelf. Houd er rekening mee dat veel voedingssupplementen vitamine D bevatten, dus voordat u een ander neemt, controleer dan de etiketten en laat uw arts weten wat u aan het nemen bent. Te veel vitamine D, vooral boven 4000 IE per dag, kan gevaarlijk zijn.

Klik hier voor het volledige artikel

Deel dit artikel

Meer artikelen

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string Vc5UZg to the field below: