Select your language

Lanoline in cosmetica: wél natuurlijk, niet vegan

Lanoline in cosmetica: wél natuurlijk, niet vegan
Houd jij de etiketten van jouw verzorgingsproducten in de gaten? Dan heb je vast weleens het ingrediënt lanoline zien staan. Lanoline wordt gemaakt van het vet dat zich in schapenwol bevindt en het wordt vaak gebruikt in crèmes en cosmetica.

Wat is lanoline?

Lanoline staat bekend als wolvet of wolalcohol. Het is een zachte, gele, wasachtige substantie afgescheiden door de talgklieren van schapen. Het is om deze reden een natuurlijk product, maar het is niet veganistisch. Het doel is om de wol waterdicht te maken en te beschermen.

Chemisch gezien is lanoline een complex mengsel van esters, vetzuren en alcoholen. Lanoline kan mechanisch worden geëxtraheerd uit ruwe wol, door het eruit te persen of drukken, maar veel methoden in het verleden hebben een chemische cocktail voor dit doel gebruikt. Talg wordt aan schapenwol onttrokken en dit wordt vervolgens gereinigd en geraffineerd tot anhydrous lanolin (lanoline). Ruwe lanoline weegt ongeveer 5 tot 25% van het gewicht van pas geschoren wol.

Lanoline in producten

Lanoline wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en lijkt op de talg van de huid. De substantie is zeer verzachtend en vochtinbrengend, omdat het water op de huid emulgeert en het daar vasthoudt. Het is een perfect ingrediënt voor het hydrateren en beschermen van de huid. Het creëert een beschermende filmlaag over de huid, waardoor het op natuurlijke wijze kan functioneren en ademen.

Lanoline wordt toegepast in talrijke verzorgingsproducten zoals gezichtscrèmes, bodylotion, handcrèmes, zeep, douchegel, shampoo, conditioner en haarmaskers. Maar je vindt lanoline ook in cosmetica zoals rouge, lippenstift en lippenbalsem. Lanoline van medische kwaliteit wordt gebruikt als basis voor zalven, omdat de huid het gemakkelijk absorbeert. Het vergemakkelijkt de toediening van elk medicinaal ingrediënt dat het bevat. Verder komt wolvet voor in een groot aantal huishoudelijke producten: afwasmiddel, wasmiddel, wasverzachter, boenwas, leerwas, autowas, schoensmeer en andere ‘wassen' die gebruikt worden om iets vettig te houden.

Lanoline allergie

Het kan zijn dat je allergisch bent voor lanoline. Wanneer jouw huid in contact komt met lanoline, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Probeer in dit geval lanoline te vermijden, wat een uitdaging kan zijn omdat het in zoveel producten is verwerkt. Controleer de etiketten of verpakkingen van jouw (beauty)producten op lanoline (E913) of een van de alternatieve namen: wolalcohol, adeps lanae, adeps lanae anhydrous, alcohol lanae, amerchol L-101, amerchol CAB, anhydrous lanolin en aquaphor.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string JGWhAk to the field below:

Meer over dit onderwerp